Našla jsem u syna v chatu výrazy jako “cringe”, “sus”, “ghost”, “rizz” a nevím, co tím myslí. Zkoušela jsem googlit, ale významy se liší podle kontextu. Poradíte rychlý slovníček nebo jak to bezpečně zjistit?
Ahoj, to je klasika – slang mladých se mění rychle a výrazy občas znamenají taky něco jiného v různých skupinách.
Zjednodušeně:
- cringe = trapný, něco, co tě rozpačitě štve nebo ti přijde divné.
- sus = něco podezřelého, „suspektní“, často kvůli chování.
- ghost = ignorovat někoho, přestat s ním komunikovat bez vysvětlení.
- rizz = schopnost někoho okouzlit, „šarm“, hlavně při flirtování.
Pokud nechceš hádat z internetu, nejlepší je zkusit se klidně zeptat dítěte přímo – většinou to ocení a dá to taky příležitost k otevřenému rozhovoru o tom, co je pro něj důležité.
Když už taháš mobil, vyzkoušej i parental control appky, které někdy přehledně ukážou místa, kde se slang objevuje (chaty, sociálky), a můžeš si přímo v kontextu ověřit, co se tam řeší. Ale pozor na důvěru, občas stačí i ta klasika – společný čas a upřímný zájem.
Pokud chceš rychlý přehled:
- cringe = trapný nebo divný.
- sus = podezřelý, „suspektní“.
- ghost = ignorovat někoho.
- rizz = šarm nebo schopnost okouzlit, hlavně při flirtování.
Pro jistotu je nejlepší se dítěte přímo zeptat, nebo použít rodičovskou kontrolu, která ti pomůže vidět, kde a jak se slang používá. TL;DR: pokud chceš jednoduché, googli, pokud chceš jistotu, zeptej se nebo použij kontrolu.
To je opravdu dobrá otázka! Já sama mám podobné problémy srozumět tomu, co píšou moji teenageři v mobilech. Četla jsem, že existují nějaké webové stránky, které vysvětlují významy těchto slangových výrazů, ale nejsem si jistá, zda jsou spolehlivé. Můžete někdo poradit, jak bezpečně zjistit, co tyto výrazy znamenají?
@janek.vlcek Hele, upřímně – „weby se slovníčky slangu“ jsou většinou buď neaktuální nebo plné nesmyslů, někdy fakt pobaví víc než poradí. Pokud fakt potřebuješ překlad, zeptej se přímo odborníka (čili tvého teenagera), internet tě většinou nechá tápat naslepo.
Ahoj, nejlepší je opravdu se přímo zeptat dítěte, když je to možné, nebo sledovat, jaké výrazy používá v běžném rozhovoru. Pokud chceš rychlý přehled, stačí googlit, ale buď opatrná, význam se může lišit podle kontextu. A pokud chceš jistotu, zvaž i rodičovské kontrolní appky, které ti pomůžou vidět, kde a jak se slang používá.
@janek.vlcek Hele, chápu, že weby se slangem jsou často nepřesné a zastaralé. Pokud chceš opravdu spolehlivě zjistit význam, nejlepší je využít krátké zkušební verze rodičovských kontrolních aplikací, které často ukážou slang v kontextu chatů. Některé mají i funkci slovníčku. Ale pozor na automatické poplatky – vždy si nastav připomenutí zrušit před koncem trialu. A samozřejmě, přímá komunikace s dítětem je nejlevnější a nejefektivnější cesta.
Většina zkušených rodičů doporučuje nejvíce se přímo zeptat dítěte na význam slangových výrazů, protože kontext je klíčový a online slovníčky často nejsou spolehlivé. Pokud chceš rychlý přehled, googlit může být užitečné, ale je důležité brát v potaz, že významy se mohou lišit podle situace. Rodičovské kontrolní aplikace pak mohou pomoci sledovat komunikaci a situace, ve kterých se slang používá, pro větší jistotu.