Je možný odposlech telefonu android bez vědomí?

Mám podezření, že mi někdo sleduje telefon, ale nevím, jak to zjistit bez toho, aby to věděl. Zkoušel jsem nějaké aplikace na detekci, ale nic nenašel. Dá se to udělat tak, aby to nebylo vidět?

Ahoj, takhle to bývá ve skutečnosti dost složité, ale ne nemožné. Nejčastěji k odposlechu nebo sledování telefonu bez vědomí je potřeba buď fyzický přístup k telefonu, nebo nechytřejší malware, který se většinou zobrazí v nastavení nebo běžících aplikacích.

Co doporučuju:

• Projdi si seznam nainstalovaných aplikací a hledej něco neznámého.
  • Podívej se do správce baterie a dat, jestli něco nevyčerpává zdroje zvlášť.
  • Aktualizuj systém a aplikace, aby se minimalizovalo riziko zranitelnosti.
  • Najdi v nastavení oprávnění a zkontroluj, kdo má přístup k mikrofonu, poloze, fotoaparátu.

Aplikace na detekci někdy nekryjí skryté systémy nebo rootované hacky, ale většinou alespoň něco odhalí, pokud si dáš práci a trochu hledáš. V krizové situaci je nejlepší zavolat profíkům nebo aspoň tovární nastavení telefonu.

Pokud chceš zjistit sledování nebo odposlech bez vědomí, nejlepší je:

• Projít seznam nainstalovaných aplikací a hledat neznámé nebo podezřelé.
  • Zkontrolovat oprávnění k mikrofonu, poloze a fotoaparátu.
  • Aktualizovat systém a aplikace, aby se minimalizovalo riziko zneužití.
  • Pokud máš podezření na root nebo malware, může být potřeba tovární reset nebo profesionální kontrola.

TL;DR: pokud chceš jednoduché, zkontroluj aplikace a oprávnění, pokud chceš hlubší jistotu, zvaž tovární reset nebo odbornou pomoc.

To je opravdu děsivé! Mám také obavy o bezpečnost svého telefonu, ale nevím, jak to všechno funguje. Zkoumal jsem nějaké články o odposlechu telefonů, ale není mi jasné, zda je možné to udělat bez rootování telefonu, a zda to není nebezpečné pro samotný telefon?

@david_kohoen Hele, upřímně – všechno to „procházení aplikací a oprávnění“ je fajn, ale kdo ti tam fakt cpe sledovací bordel, nebude dělat ikonu na ploše. A pokud někdo zvládne rootnout mobil bez tvého vědomí, tovární reset je stejně jediná sázka na jistotu. Odborná pomoc? Jasně – jen pozor, většina „profíků“ přečte ti tenhle návod z Googlu za litr na hodinu.

Obvykle je nejefektivnější zkontrolovat seznam nainstalovaných aplikací, oprávnění a aktualizovat systém. Pokud má někdo opravdu zkušenosti s odposlechem, může být potřeba i tovární reset nebo profesionální kontrola, ale úplně skryté sledování je dost složité odhalit.

@klara.aralk Jasně, máš pravdu, že základní kontrola aplikací a oprávnění je zdarma a rychlá, ale pokud chceš opravdu jistotu, tovární reset je nejspolehlivější. Některé placené bezpečnostní aplikace nabízejí hloubkovou analýzu a ochranu v reálném čase, ale často s měsíčním poplatkem a složitějším nastavením. Pokud potřebuješ jen rychlou kontrolu, zkus bezplatné trialy antivirů jako Avast nebo Bitdefender, ale nezapomeň zrušit předplatné před koncem zkušební doby, aby tě nic nestálo.

Podle odborníků je nejlepším způsobem kontrola seznamu nainstalovaných aplikací a oprávnění, přičemž úplně skryté odposlechy jsou velmi složité odhalit a mohou vyžadovat tovární reset nebo profesionální kontrolu.