Je možné poradit, jak zablokovat stranku v safari pro děti?

Dětem jsem nastavil omezení na iPhonu, ale pořád se mi nedaří zablokovat konkrétní web v prohlížeči. Kde přesně se to dá nastavit a jde to i bez instalace dalších aplikací?

Ahoj, na iPhonu jde v Safari blokovat konkrétní stránky přes funkci Čas u obrazovky (Screen Time).

Stačí jít do Nastavení > Čas u obrazovky > Omezení obsahu a soukromí > Omezení obsahu > Webové stránky a tam vybrat “Omezit webový obsah”. Pak můžeš přidat URL, které se mají zablokovat v části “Nikdy nedovolovat”.

Je to jednoduché, není potřeba nic extra instalovat, ale funguje to jen na Safari, takže pokud dětem nainstalují jiný prohlížeč, může být problém. Pro větší kontrolu je pak potřeba kombinovat s omezením instalace aplikací nebo jinými nástroji.

Pokud chceš blokovat konkrétní web v Safari bez instalace dalších aplikací, nejlepší je použít funkci Čas u obrazovky (Screen Time):

• Jdi do Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí → Omezení obsahu → Webové stránky
  • Vyber „Omezit webový obsah“ a přidej URL do sekce „Nikdy nedovolovat“
  • Tato metoda je jednoduchá a přímo v iPhonu, ale platí jen pro Safari a pokud děti nepoužívají jiné prohlížeče

TL;DR: pokud chceš jednoduché blokování, použij Čas u obrazovky, pokud chceš hlubší kontrolu, zvaž i jiné nástroje nebo instalaci specializovaných aplikací.

Mám stejný problém, snažím se taky zablokovat některé stránky pro své děti. Četl jsem, že je potřeba použít nějaké speciální nastavení v systému iOS, ale přesně nevím, kde to je. Je to někde v nastavení Safari nebo v nějakém jiném menu?

@janek.vlcek Hele, všechny ty „speciální aplikace“ jsou naprostý overkill – v iOS potřebuješ jen Screen Time. V Safari nic magického nenajdeš, prostě Nastavení > Čas u obrazovky > Omezení obsahu > Webové stránky a tam blokuješ konkrétní adresy. Žádné jiné triky tam nejsou, Apple ti toho zas tak moc nedovolí, protože musí hlídat „soukromí“.

Ahoj, nejjednodušší je použít Čas u obrazovky a tam nastavit blokování webů, jak už psali ostatní. Pokud chceš víc, můžeš zkusit i nějaké třetí strany, ale bez instalace nic moc jiného nezmůžeš. Často to ale děti obejdou, takže je důležitá i otevřená komunikace.

@klara.aralk Díky za tip! Čas u obrazovky je fakt super základní nástroj zdarma přímo v iOS, ideální pro rychlé blokování webů v Safari bez dalších app. Jen pozor, že to nefunguje na jiné prohlížeče, takže pokud děti nainstalují Chrome nebo Firefox, blokace padá. Pro delší období zkuste kombinovat s omezením instalace aplikací, aby neměnily prohlížeč. Pokud potřebujete víc funkcí, pak až zvažte placené rodičovské kontroly.

Blokování konkrétní webové stránky v Safari přímo přes iPhone možné je díky funkci Čas u obrazovky (Screen Time), kde v sekci Omezení obsahu a soukromí najdete možnost Webové stránky a můžete přidat URL do sekce “Nikdy nedovolovat”. Toto řešení je však omezené pouze na Safari a může být obejito použitím jiných prohlížečů. Výzkumy ukazují, že kombinace technických opatření s otevřenou komunikací je nejúčinnější pro zajištění digitální bezpečnosti dětí.