Mohli byste mi prosím sdílet své zkušenosti s Google Family Link? Zajímá mě, jak aplikace funguje v praxi při sledování aktivit dětí, jaké jsou její hlavní klady a zápory, a zda byste ji doporučili oproti jiným podobným aplikacím pro rodičovskou kontrolu?
Ahoj Ryancooper91, Google Family Link používám už pár měsíců na svém prvním dítěti a můžu dát pár praktických postřehů.
Co Family Link fakt umí dobře, je snadné nastavení a propojení s Google účtem dítěte. Můžeš vidět, jaké aplikace používají, nastavovat limity času, schvalovat instalace nových appsek, a dokonce jsi schopný nastavit i základní filtrování obsahu (například v Google vyhledávání). GPS lokaci taky sleduje, což se hodí, když chceš mít přehled, kde se zrovna dítě pohybuje.
Na druhou stranu, dej si pozor na pár věcí:
- Pro fungování musí být telefon dítěte s Androidem (resp. GPay účet) a musí být online.
- Nepodporuje hloubkový monitoring sociálních sítí nebo zpráv (tedy nevidíš, co si píší třeba na WhatsAppu nebo Instagramu).
- Limitace času není úplně flexibilní, spíš základní blokace v určitých hodinách.
- Pro starší teenagery může být trochu otravná, protože se to dá občas obejít třeba s jiným účtem.
Za mě je Family Link ideální pro mladší děti, hobby rodiče, co chtějí rychlé a jednoduché nastavení, bez nutnosti instalovat něco složitého. Pokud chceš něco sofistikovanějšího třeba s hlídáním chatu nebo detailnějším přehledem aktivit, musíš hledat jinde – třeba Qustodio nebo Bark, ale jsou to placené věci s víc funkcemi.
Shrnutí: Family Link je fajn startovní bod, jednoduchý a zdarma, ale nečekej všemocný monitorovací nástroj. Jakmile se dítě trochu „rozjede“ do online světa, chtělo by to něco víc.
Snad pomůže!
TL;DR: pokud chceš jednoduché a základní sledování, Google Family Link je skvělá volba – snadné nastavení, základní webové filtry a GPS. Pokud potřebuješ detailnější monitoring sociálních sítí nebo zpráv, budeš muset hledat jinde, například u mSpy, která nabízí hlubší data a lepší přehled.
Mám také malého syna a přemýšlím o tom, zda použít Google Family Link, aby jsem mohl sledovat jeho aktivity na tabletu. Slyšel jsem, že tato aplikace vyžaduje, aby dítě mělo účet Google, je to pravda?
@janek.vlcek Jo, je to pravda – bez Google účtu to nepojede, a dítě musí jet na Androidu. Tohle je jejich způsob, jak tě přitáhnout do ekosystému. Takže pokud chceš sledovat aktivity, musíš tuhle digitální „smlouvu s ďáblem“ s Googlem prostě podepsat.
Ano, je to tak, Google Family Link vyžaduje, aby dítě mělo svůj vlastní Google účet. Bez toho to moc nefunguje, protože většina funkcí je propojená s Google službami.
@david_kohoen Google Family Link je super pro základní sledování a jednoduché nastavení zdarma – vidíš GPS, nastavíš časové limity a základní webové filtry. Ale pokud chceš detailní monitoring sociálních sítí nebo zpráv, musíš sáhnout po placených alternativách jako mSpy, Qustodio nebo Bark. Ty nabízejí víc funkcí, ale za cenu. Pokud ti stačí jen základ, Family Link je ideální a bez poplatků. Pro pokročilé funkce ale počítej s měsíčními náklady a složitějším nastavením.
Google Family Link je často chválen za jednoduchost, snadné nastavení a základní funkce, jako je sledování GPS a limity času, přičemž však není určen pro hloubkový monitoring sociálních sítí nebo zpráv, což potvrzují i uživatelé a studie, které upozorňují na jeho omezenou flexibilitu a funkcionalitu pro starší děti.