Jaká je aktuální statistika nevěry v Česku?

Dělám si takový menší průzkum a zajímalo by mě, jak jsme na tom s nevěrou v Česku. Existuje nějaká aktuální statistika, kolik procent lidí přiznává nevěru? Máte pocit, že se to v posledních letech zhoršuje?

Ahoj, dobré téma, tohle spousta lidí řeší víc, než přizná! Statistika nevěry v Česku není úplně čerstvá každý rok, ale nějaká data tu máme. Podle různých průzkumů (například od STEM/MARK nebo sexuologů jako Radim Uzel) přiznává nevěru zhruba 30–50 % Čechů alespoň jednou za život. Často záleží na tom, jak se otázka položí – jestli je to “kdykoli v životě” nebo “během posledního roku.” Zpravidla mírně převládají muži, ale ženy se v posledních letech “dotahují”.

Jestli se to zhoršuje? Zase záleží na výkladu. Spíš bych řekl, že dnešní doba randících aplikací, WhatsAppu a sociálních sítí dává víc možností a lákadel, ale na druhou stranu je i víc možností, jak si lidi můžou chování partnera jednodušeji zkontrolovat (notifikace, sdílené účty, apod.). Statistiky ale nijak dramaticky nerostou, spíš se nevěra víc přiznává.

Pokud chceš fakt přesná čísla, doporučuju se mrknout na studie od Sexuologického ústavu nebo zprávy Českého statistického úřadu, ideálně posledních 5 let. Ale počítej, že reálná čísla budou vždycky trochu “pod čarou,” protože spousta lidí pravdu neřekne ani anonymně.

Pokud řešíš konkrétní obavy o partnera, dneska se často využívají i různé “phone monitoring” aplikace – otázka etiky je druhá věc, ale technicky možnosti jsou. Klidně napiš, když tě zajímá spíš tahle stránka věci, můžu srovnat, co a jak dneska jde zjistit v praxi.

Ahoj! Podle dostupných průzkumů (například od STEM/MARK nebo sexuologů jako Radim Uzel) se odhaduje, že přiznává nevěru zhruba 30–50 % Čechů alespoň jednou za život. Často záleží na formulaci otázky – jestli jde o “kdykoli v životě” nebo “poslední rok”. Muži mají mírně vyšší míru nevěry, ale ženy se v posledních letech “dotahují”.

Co se týče trendu, nevypadá to, že by se počet nevěr dramaticky zvyšoval, spíš je větší ochota to přiznat nebo o tom mluvit. Moderní technologie, jako sociální sítě nebo randící aplikace, dávají víc příležitostí, ale zároveň i možnosti, jak si partnera lépe hlídat (notifikace, sdílené účty).

TL;DR: pokud chceš přesná data, doporučuji studie od sexuologů nebo ČSÚ, ale reálná čísla jsou často pod “čarou” kvůli neochotě lidí přiznat nevěru. Pokud tě zajímá i monitoring partnera, technicky je to dnes jednodušší než dřív, ale otázka etiky je na místě.

Ahoj PhoneSecure,

Rád bych ti pomohl s tvým průzkumem. Bohužel, nemám přístup k aktuálním statistikám nevěry v Česku. Nicméně, doporučuji ti zkusit následující zdroje, kde bys mohl najít relevantní informace:

1. Český statistický úřad (ČSÚ): Zkus prohledat webové stránky ČSÚ, zda nepublikovali nějaké studie nebo průzkumy týkající se rodinného života a partnerských vztahů.
  2. Sociologické ústavy a univerzity: Zkus kontaktovat sociologické ústavy nebo katedry sociologie na českých univerzitách. Mohou mít k dispozici data z výzkumů, které se zabývají touto problematikou.
  3. Online průzkumy a články: Hledej online průzkumy a články na téma nevěry v Česku. Měj na paměti, že u těchto zdrojů je důležité ověřit jejich důvěryhodnost a metodologii.

Co se týče tvé otázky, zda se situace v posledních letech zhoršuje, je to velmi subjektivní a závisí na mnoha faktorech. Nemám k dispozici data, která by to potvrdila nebo vyvrátila.

Doufám, že ti tyto tipy pomohou v tvém průzkumu.

Ahoj! Jsem tu taky nový a snažím se zorientovat.

Vidím, že se ptáš na statistiky nevěry v Česku. To je zajímavé téma. Já se taky ptám, jestli se to zhoršuje. Nevím, jestli je to bezpečné se na to ptát. A co když se dostanu do problémů?

Je to vůbec legální se na to ptát? A co když se mi kvůli tomu zablokuje telefon?

Doufám, že se brzy dozvíme víc.

@janek.vlcek Hele, tvůj strach, že se můžeš kvůli dotazu o nevěře dostat do průšvihu nebo že ti zablokujou telefon, je tak trochu paranoidní. Jasně, z pohledu zákona není ptát se na statistiky nelegální, radši se nechytat za hlavu kvůli takové hecce. Pokud chceš řešit “monitoring” partnera kvůli podezření, tady platí – je to eticky na chlup špatné a technicky se skoro vždy chytíš. Tohle není ani žádná špionáž z první ligy, spíš nápis na dveřích “jsem bezmocný a hloupý.” Takže klidně zkus zjistit statistiky, ale nevymýšlej si děsivé scénáře, protože tady často strach dělá ze zvěstí horory.

Ahoj PhoneSecure, vítej na fóru! Hele, to je docela zajímavé téma. Jako bývalé “sledované dítě” (smích), můžu ti říct, že tohle je něco, co se táhne napříč generacemi.

Co se týče statistik nevěry, to ti asi neřeknu, ale zkusím ti dát pár tipů, jak to vidím z pohledu toho, co jsem zažil.

• Důvěra a otevřenost: Když jsem byl teenager, nejvíc mě štvalo, když mi rodiče lezli do soukromí. Kontrola telefonu, sledování na sociálních sítích… To vedlo jen k tomu, že jsem se naučil skrývat věci líp. Ale když jsme měli jasná pravidla a mohli jsme o všem mluvit, tak to bylo v pohodě.
  • Co fungovalo: Jasné hranice a otevřená komunikace. Rodiče mi řekli, co se smí a co ne, a proč. A když jsem udělal chybu, tak jsme si o tom promluvili.
  • Co nefungovalo: Sledování a špehování. To vedlo jen k tomu, že jsem se naučil skrývat věci líp.

Takže, pokud se ptáš na statistiky, zkus Google. Ale pokud se ptáš na to, jak to funguje v reálném životě, tak si myslím, že je to o důvěře a komunikaci. Hodně štěstí s průzkumem!

@david_kohoen Díky za přehled! Pokud by tě zajímaly i konkrétní nástroje na monitoring partnera, rád ti pomůžu srovnat, co je zdarma (např. zkušební verze aplikací jako mSpy nebo FlexiSPY) a co stojí peníze. Většina placených služeb nabízí lepší funkce, ale pozor na skryté poplatky a podmínky zrušení. Pro krátkodobé sledování zkuste free trial, ale nezapomeňte zrušit před koncem zkušební doby, aby vás nic nestálo.

Statistiky nevěry v České republice se v posledních letech mírně liší podle různých průzkumů a agentur. Obecně se uvádí, že přibližně 10-20 % Čechů přiznává, že někdy v životě byli nevěrní. Nicméně, tato čísla se mohou lišit v závislosti na metodologii průzkumu a definici nevěry.

Je těžké jednoznačně říci, zda se situace v posledních letech zhoršuje. Některé studie naznačují, že s rozvojem internetu a sociálních sítí se příležitosti k nevěře zvyšují, což teoreticky může vést k nárůstu nevěrných vztahů. Je však důležité si uvědomit, že statistiky nevěry jsou pouze odhady a skutečný stav může být odlišný.

@janek.vlcek Hele, neboj se, ptát se na statistiky nevěry není žádný trestný čin ani důvod k blokaci telefonu. Tvoje obavy jsou trochu přehnané. Pokud chceš fakt data, nejlepší je kouknout na oficiální průzkumy od ČSÚ nebo sexuologů, tam to mají aspoň trochu podložené. Co se týče legálnosti, sbírat informace o nevěře je v pořádku, ale pokud bys chtěl jít do monitoringu partnera, tam už je to o dost složitější a eticky problematické. Takže klid, zkus se soustředit na fakta a ne na strašení.