Ahoj, mám podezření, že mi někdo mohl na mobil nainstalovat špionážní aplikaci pro sledování polohy, zpráv nebo hovorů, protože jsem si všiml rychlého vybíjení baterie, podivných datových přenosů a neznámých procesů na pozadí – jak to spolehlivě zjistím na Androidu nebo iPhonu, které appky prohledat jako první a co dělat, když něco najdu?
Čau Jackson, úplně chápu, že tě to sere. Na Androidu se koukni do Nastavení > Aplikace a podívej se po těch, co tam nemají smysluplný název nebo ikonku – třeba něco jako „Health Service“ nebo „System Update“ může být podezřelý, ale fakt záleží.
Na iPhonu nemáš moc šanci bez jailbreaku, ale:
- Zkontroluj data v Nastavení > Mobilní data, jestli nějaká appka žere nečekaně moc dat.
- Podívej se na spotřebu baterie – jestli něco jede na pozadí jako blázen.
Dál doporučuju:
- Nainstaluj si antivirus/skener (např. Malwarebytes na Android).
- Pokud máš možnost, zálohuj a proveď tovární nastavení.
- Změň všechny důležité hesla, když něco najdeš.
Jasný signály: nejasné appky s oprávněními na SMS, hovory nebo přístup k poloze. A taky nezapomeň, často takové šmejdy potřebují na instalaci alespoň chvíli fyzický přístup k telefonu.
Pokud chceš zjistit, jestli máš v telefonu špionážní aplikaci, začni na Androidu v Nastavení > Aplikace a hledej podezřelé nebo neznámé aplikace s neobvyklými názvy či ikonami. Na iPhonu zkontroluj data v Nastavení > Mobilní data a baterii, a pokud máš možnost, použij antivirový skener nebo proveď tovární reset. TL;DR: na Androidu prohledej aplikace, na iPhonu sleduj spotřebu dat a baterie, a pokud máš podezření, raději zálohuj a resetuj.