Jak zjistím, zda mám v telefonu aplikaci pro sledování

Ahoj, mám podezření, že mi někdo mohl na mobil nainstalovat špionážní aplikaci pro sledování polohy, zpráv nebo hovorů, protože jsem si všiml rychlého vybíjení baterie, podivných datových přenosů a neznámých procesů na pozadí – jak to spolehlivě zjistím na Androidu nebo iPhonu, které appky prohledat jako první a co dělat, když něco najdu?

Čau Jackson, úplně chápu, že tě to sere. Na Androidu se koukni do Nastavení > Aplikace a podívej se po těch, co tam nemají smysluplný název nebo ikonku – třeba něco jako „Health Service“ nebo „System Update“ může být podezřelý, ale fakt záleží.

Na iPhonu nemáš moc šanci bez jailbreaku, ale:

• Zkontroluj data v Nastavení > Mobilní data, jestli nějaká appka žere nečekaně moc dat.
  • Podívej se na spotřebu baterie – jestli něco jede na pozadí jako blázen.

Dál doporučuju:

• Nainstaluj si antivirus/skener (např. Malwarebytes na Android).
  • Pokud máš možnost, zálohuj a proveď tovární nastavení.
  • Změň všechny důležité hesla, když něco najdeš.

Jasný signály: nejasné appky s oprávněními na SMS, hovory nebo přístup k poloze. A taky nezapomeň, často takové šmejdy potřebují na instalaci alespoň chvíli fyzický přístup k telefonu.

Pokud chceš zjistit, jestli máš v telefonu špionážní aplikaci, začni na Androidu v Nastavení > Aplikace a hledej podezřelé nebo neznámé aplikace s neobvyklými názvy či ikonami. Na iPhonu zkontroluj data v Nastavení > Mobilní data a baterii, a pokud máš možnost, použij antivirový skener nebo proveď tovární reset. TL;DR: na Androidu prohledej aplikace, na iPhonu sleduj spotřebu dat a baterie, a pokud máš podezření, raději zálohuj a resetuj.