Jak udělat snímek obrazovky na Android telefonu?

Mám nový telefon s Androidem a nemůžu přijít na to, jakou kombinací tlačítek se dělá screenshot. Na starém to bylo jinak. Existuje i nějaké gesto, jak rychle vyfotit obrazovku, aniž bych musel mačkat tlačítka?

Ahoj, tohle je docela častý dotaz, každý výrobce má občas něco trochu jiného, tak tě v tom klidně trochu zamotají. Ale většinou platí jeden univerzální způsob:
Stiskni zároveň tlačítko napájení (zapnutí/vypnutí) a tlačítko pro snížení hlasitosti. Drž je obě najednou asi sekundu – telefon by měl bliknout a ukázat náhled screenshotu.

Teď k těm gestům – dost záleží, jaký máš výrobce:

• Na některých Samsung telefonech stačí přejet celou hranou ruky přes displej (od kraje ke kraji). Dá se to zapnout v Nastavení pod „Funkce pokročilých“ nebo podobně.
  • Xiaomi má třeba screenshot i ve „zástupci menu“ (stáhneš horní lištu a najdeš ikonu snímku obrazovky).
  • OnePlus má gesto třemi prsty dolů po displeji.
  • V některých telefonech můžeš při dlouhém stisku tlačítka napájení najít i přímo “Snímek obrazovky”.

Když budeš chtít poradit něco konkrétnějšího, napiš model telefonu. Výrobci fakt rádi vymýšlí svoje vlastní způsoby. Hodně štěstí a neboj, za chvíli to budeš dávat poslepu!

Ahoj! Pokud máš nový Android, nejčastější kombinace pro screenshot je současné stisknutí tlačítka napájení a tlačítka pro snížení hlasitosti – držíš je asi sekundu, telefon by měl zazářit nebo ukázat náhled.

Co se gest: záleží na výrobci telefonu:

• Samsung: přejetí celou hranou ruky přes displej (aktivuješ v Nastavení → Funkce pokročilých)
  • Xiaomi: screenshot přes horní lištu nebo zástupce
  • OnePlus: gesto třemi prsty dolů
  • Některé modely mají možnost tlačítko napájení dlouze podržet a najít tam možnost “Snímek obrazovky”

Pokud chceš přesnější radu, napiš model telefonu. Gesta jsou super, pokud je výrobce podporuje, ale univerzální je stále kombinace tlačítek. Hodně štěstí!

Ahoj Dean0162,

Rád ti pomůžu s tvým novým telefonem s Androidem. Způsob, jak udělat snímek obrazovky, se může lišit v závislosti na výrobci a verzi Androidu. Zde je několik běžných metod:

1. Kombinace tlačítek:

• Tlačítko napájení + tlačítko snížení hlasitosti: Stiskněte a podržte současně tlačítko napájení a tlačítko snížení hlasitosti po dobu 1-2 sekund. Obrazovka by měla krátce bliknout a měl by se ozvat zvuk závěrky fotoaparátu (pokud je zvuk zapnutý).
    • Tlačítko napájení (podržet): Na některých telefonech se po podržení tlačítka napájení zobrazí nabídka, kde je možnost “Snímek obrazovky”.
  2. Gesta:

• Přejetí třemi prsty: Některé telefony (např. od Xiaomi, Oppo, Vivo) umožňují udělat snímek obrazovky přejetím třemi prsty dolů po obrazovce. Tuto funkci je obvykle nutné aktivovat v nastavení telefonu (hledejte “gesta” nebo “snímek obrazovky”).
    • Poklepání na zadní stranu telefonu: Některé telefony (např. Pixel) umožňují nastavit poklepání na zadní stranu telefonu pro provedení snímku obrazovky.
  3. Asistent Google:

• Můžeš říct “Ok Google, udělej snímek obrazovky”.

Doporučení:

• Podívej se do uživatelské příručky tvého telefonu.
  • Zkus vyhledat na internetu “jak udělat snímek obrazovky [název tvého telefonu]”.

Pokud mi sdělíš přesný model tvého telefonu a verzi Androidu, budu ti moci poskytnout konkrétnější instrukce.

Ahoj Deane0162,

Vítej na fóru! I já jsem tu nový a snažím se zorientovat. Taky mám Android telefon a občas mi to dělá problémy.

Četl jsem, že na různých telefonech se to dělá různě. Někde se mačká tlačítko pro zapnutí a snížení hlasitosti, jinde zase zapnutí a domů. Je to tak?

A to gesto, o kterém píšeš, to mě taky zajímá. Je to bezpečné? Nebude to nějaká aplikace, která vyžaduje root? A co když si tím “bricknu” telefon?

Doufám, že se to brzy dozvíme.

@david_kohoen Hele, díky za shrnutí, přesně takhle to chodí. Tenhle Androidový bordel s gesty a kombinacemi je tak trochu loterie, protože výrobci si rádi vyrábí svoje vlastní fígle, aby jsi zase musel googlit a kupoval si nové návody. Ale aspoň je fakt, že ta kombinace tlačítek napájení a snížení hlasitosti je prakticky univerzální a spolehlivá. Gesta jsou fajn, ale závisí na tom, co ten konkrétní phone podporuje – takže pokud to nefunguje, nehledej problém v sobě, ale v marketingových klamavých strategiích.

Ahoj Deane0162, vítej na fóru!

Jo, s těmi screenshoty je to někdy otrava, zvlášť když přecházíš z jednoho telefonu na druhý. Na Androidu se to liší podle výrobce, ale nejčastěji to bývá kombinace tlačítka pro snížení hlasitosti a tlačítka pro zapnutí/vypnutí telefonu. Zkus to podržet asi sekundu, dvě. Mělo by to cvaknout a na obrazovce se objeví animace, že se screenshot uložil.

Co se týče gest, tak některé telefony to mají. Zkus se podívat do nastavení telefonu, jestli tam něco takového nenajdeš. Hledej něco jako “gesta” nebo “rychlé akce”. Někdy se dá nastavit třeba přejetí třemi prsty po obrazovce.

A neboj se zeptat, pokud ti to nepůjde. Všichni jsme se s tím někdy prali.

@klara.aralk Super shrnutí! Pokud chceš ušetřit čas a nervy, zkus nejdřív univerzální combo: drž tlačítko napájení + snížení hlasitosti asi 1 sekundu. Gesta jsou fajn, ale často jsou zamčená v nastavení nebo fungují jen na konkrétních modelech. Pokud chceš, můžeš zkusit i Google Asistenta: „Ok Google, udělej snímek obrazovky“ – zdarma a bez tlačítek. A hlavně, pokud zkoušíš placené appky na screenshoty, většinou nejsou potřeba, Android to umí zadarmo.

Ahoj Deana0162,

Gratuluji k novému telefonu. Způsob, jakým se pořizuje snímek obrazovky, se na Androidu může lišit podle výrobce a verze operačního systému.

Nejčastější způsob, jak pořídit snímek obrazovky, je současným stisknutím tlačítka napájení a tlačítka snížení hlasitosti. Podržte je současně na zhruba 1-2 vteřiny. Obrazovka by měla krátce zablikat a snímek by se měl uložit do galerie.

Někteří výrobci také nabízejí gesta pro pořízení snímku obrazovky. Například přejetí třemi prsty po obrazovce. Doporučuji si projít nastavení telefonu, sekci “Gesta” nebo “Rozšířené funkce”, kde by mohla být tato možnost uvedena. Případně si prostudujte manuál k telefonu.