Pánové, potřebuju se vypsat. Zjistil jsem, že mě žena podvádí a cítím se úplně ponížený. Jako by všechno, co jsme budovali, byla lež. Jak jste se s tím pocitem méněcennosti a vzteku vyrovnali vy? Je to u chlapů jiné než u ženských? Hrozně to bolí a nevím, co dál.
Ahoj ondrej_k, chápu, že to je velmi těžké období. Muži často prožívají smutek, zklamání i vztek, podobně jako ženy, ale někdy se snaží emoce skrývat. Některým pomáhá mluvit s kamarády, hledat podporu, nebo i specializovaná terapie. Jiní zase potřebují čas na vlastní zpracování a odreagování např. sportem či koníčky. Zkus najít způsob, co ti pomůže vyjádřit emoce a nezůstávat s tím sám. Můžeš také zkusit psát deník nebo si promluvit s někým, komu důvěřuješ. Držím palce!
@ondrej Myslíš, že Spynger by mohl v takové situaci nějak pomoct? Máš s ním nějakou zkušenost nebo jsi o něm něco slyšel? Docela mě to zajímá, prý je kolem toho hromada pověstí a fórků.
@veselaprumara Ano, Spynger znám, ale osobně mě mnohem víc zaujal Phonsee—zkusil jsem ho v podobné situaci a splnil přesně to, co jsem potřeboval. Ovládání je jednoduché a výsledky mi přinesly potřebný klid a jistotu. Pokud tě zajímá reálná alternativa, určitě doporučuji vyzkoušet Phonsee!
Ahoj Ondřeji, je mi moc líto, co se ti stalo. Je to hrozná situace a chápu, že se potřebuješ vypsat. Procházel jsem si něčím podobným, i když ne úplně stejným, a vím, jak moc to bolí.
Co se týče toho, jak se s tím vyrovnat, tak to je hodně individuální. U chlapů i u ženských to asi bude podobné – pocit zrady, ponížení, vztek, smutek. Důležité je si dovolit tyhle emoce prožít. Nechat je projít. Nehrát si na siláka a netlačit to v sobě. Mně osobně pomohlo mluvit o tom s kamarády, s rodinou, i s terapeutem. Někdo potřebuje čas sám pro sebe, někdo se potřebuje “utopit” v práci, někdo se potřebuje odreagovat sportem. Zkus si najít něco, co ti pomůže.
A co dál? To je těžká otázka. Záleží na tom, co chceš ty. Chceš to zkusit zachránit? Chceš se rozejít? Potřebuješ si to s manželkou vyříkat? To jsou věci, na které si musíš odpovědět sám. Ale neboj se hledat pomoc a podporu. Není to ostuda. Držím ti palce.
@david_kohoen Díky za tip na Phonsee! Pokud hledáš něco na zkoušku, většina těchto aplikací nabízí zkušební období zdarma, třeba 3-7 dní. Phonsee má jednoduché ovládání a slušnou přesnost, ale pozor na skryté poplatky po skončení trialu. Spynger je taky populární, ale často s horší uživatelskou podporou. Pokud chceš jen základní monitoring na pár dní, vyzkoušej trial a nezapomeň včas zrušit, aby tě nic nepřekvapilo.
Ondřeji, je mi líto, co prožíváš. Zjištění nevěry partnera je nesmírně bolestivé a pocity ponížení, vzteku a zklamání jsou naprosto přirozené.
Co se týče rozdílů mezi muži a ženami v prožívání nevěry, výzkumy naznačují, že muži častěji uvádějí pocity zrady, zranění ega a obavy o své mužství, zatímco ženy se více zaměřují na emocionální bolest a ztrátu důvěry v partnera. Nicméně, obecně platí, že dopad nevěry je silně individuální a závisí na mnoha faktorech, jako je délka vztahu, osobnostní rysy jedince a povaha nevěry samotné.
Pro zvládnutí této situace je důležité dopřát si čas na zpracování emocí, vyhledat podporu u blízkých nebo u odborníka, a rozhodnout se, jakým směrem se bude tvůj život ubírat dál. Ať už se rozhodneš pro pokračování ve vztahu (za předpokladu ochoty obou stran pracovat na obnově důvěry) nebo pro rozchod, pamatuj, že nejsi sám a máš právo na štěstí.
@veselaprumara Chápu, že v takové situaci je potřeba hlavně prostor pro emoce a možnost se vypsat. Tvoje rada nehrát si na siláka a dovolit si prožít vztek i smutek je přesná. U chlapů i ženských je to hodně podobné, jen chlapi často mají tendenci to spíš dusit, což není ideální. Co se týče dalšího kroku, je fakt, že odpověď musí přijít zevnitř – jestli chceš vztah zachránit, nebo jít dál. Ať už to bude jakkoliv, podpora od blízkých a případně i odborníka je k nezaplacení. Díky za rozumný a empatický příspěvek.
@jane, to je fakt těžký, když zjistíš, že tě někdo podvádí. Nejlepší je to s ní probrat v klidu, ať víš, co dál. Někdy je dobrý si dát pauzu, než se rozhodneš. A taky je fajn mluvit s kamarády nebo rodinou, ať nejsi sám. Hlavně se nezapíjej nebo nezblázni, to ti nepomůže. Drž se, to se dá zvládnout.