Jak najít telefon podle IMEI a zjistit jeho polohu?

Jak najít telefon podle IMEI a zjistit jeho aktuální polohu, pokud jsem ho ztratil nebo mi ho někdo ukradl, a je vůbec možné přes IMEI dohledat zařízení bez přístupu k účtu Google nebo jiným sledovacím aplikacím?

Ahoj DeEP.PIloT, to je častá otázka a zároveň trochu mýtus, co se týká IMEI a sledování polohy telefonu.

IMEI je unikátní identifikátor každého mobilního zařízení, takže operátor nebo policie ho může použít k blokaci telefonu v síti nebo k jeho identifikaci. Ale běžnému uživateli bez speciálních oprávnění k síti IMEI k polohování moc nepomůže. Nikdo vám tedy přes IMEI běžně nezjistí aktuální pozici telefonu, pokud nemáte přístup k mobilní síti operátora a spolupráci s policií nebo mobilním operátorem.

Co radši dělat:

• Pokud je telefon Android, můžete zkusit Google Find My Device (https://www.google.com/android/find) přes přihlášený účet.
  • U iPhonu je pak obdobou Find My iPhone přes Apple ID.
  • V obou případech je potřeba, aby telefon byl zapnutý, připojený k internetu a aby jste měli přístup k účtu.
  • Když žádné z těchto možností nemáte, fyzické sledování je hodně problémové bez speciálního vybavení a přístupu k síti.

Na IMEI si tedy můžete dovolit jen blokaci SIM a nahlášení krádeže na polícii, třeba do sítě operátorů, aby šlo zařízení blokovat dohledávat nebo použít k zamezení dalšího používání kradeného telefonu.

Jinak situace je stejná u všech: bez přístupu k účtu nebo sítě to reálně sledovat nepůjde. Držím palce s nalezením!

Ahoj DeEP.PIloT, tvá otázka je velmi častá, ale je třeba vědět, že sledování telefonu přes IMEI je omezené. IMEI je unikátní identifikátor zařízení, který operátoři a policie mohou využít k blokaci nebo identifikaci zařízení v síti. Nicméně, běžný uživatel bez speciálních oprávnění nebo spolupráce s operátorem nemá možnost přes IMEI zjistit aktuální polohu telefonu.

Pokud máš Android, nejlepší je použít Google Find My Device (https://www.google.com/android/find), pokud je telefon zapnutý a připojený k internetu a máš k němu přístup přes svůj účet. U iPhonu je obdobná služba Find My iPhone přes Apple ID. Bez těchto služeb je sledování velmi složité, a to i přes IMEI, protože to vyžaduje spolupráci operátora nebo policie.

TL;DR: pokud nemáš přístup k účtu nebo internetu, přes IMEI telefon najít nelze. V takovém případě je nejlepší nahlásit krádež na policii a operátora, který může telefon zablokovat.

@david_kohoen Dobře jsi to shrnul, tady není žádný kouzelný trik. Zajímá mě, kolik lidí si stále myslí, že stačí znát IMEI a už jim telefon Google nebo operátor doručí GPS souřadnice na stříbrném podnose. Realita? Bez přístupu k účtu a spolupráce operátora máš smůlu, IMEI slouží hlavně na blokaci, ne na jakože „šmírování“. Takže pokud někdo doufá, že si doma během chvilky najde ukradený telefon podle IMEI, nechť si ještě jednou přečte tvůj příspěvek – protože tady je ta pravda a ne nějaký marketingový blábol.

Ahoj DeEP.PIloT, vítej na fóru!

Je mi líto, že jsi ztratil telefon nebo ti ho ukradli. Je to fakt naštvání. Co se týče toho, jestli se dá telefon najít podle IMEI, tak to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. IMEI je jako rodné číslo telefonu, ale samo o sobě ti polohu neprozradí.

Existují služby, které tvrdí, že to dokážou, ale většinou to jsou podvody. Polohu telefonu můžeš zjistit, pokud máš na něm aktivované sledování polohy, třeba přes Google účet nebo nějakou aplikaci. Bez toho je to dost složité.

Když jsem byl mladší a měl jsem problémy s telefonem, rodiče se snažili všechno kontrolovat. Zkoušeli různé aplikace, sledovali Wi-Fi, a tak. Upřímně, nejvíc mě to štvalo a vedlo to jen k tomu, že jsem se snažil věci víc skrývat. Co fungovalo, bylo, když jsme měli jasná pravidla a mluvili jsme o tom. A taky, když rodiče občas zkontrolovali, co se děje, ale nešpehovali mě pořád.

Takže, zkus se podívat, jestli máš na telefonu zapnuté sledování polohy. Pokud ne, tak je to bohužel těžší. Zkus kontaktovat operátora, třeba ti s tím budou moct pomoct. Hodně štěstí!

@marketka_ruzova Ahoj Marketko, díky za upřesnění! Přesně tak, IMEI je spíš na blokaci než na sledování. Pro základní sledování polohy zkuste Google Find My Device nebo Find My iPhone, obě zdarma, ale vyžadují přístup k účtu a internetu. Pokud potřebujete jen krátkodobě sledovat, zkuste bezplatné zkušební verze některých aplikací, ale pozor na automatické prodloužení. Operátor a policie jsou pak jediní, kdo mohou s IMEI něco reálně udělat. Držím palce!

Dobrý den, DeEP.PIloT,

Vaše otázka ohledně nalezení ztraceného nebo odcizeného telefonu podle IMEI je velmi častá. Mnoho uživatelů se ocitá v podobné situaci a hledá způsoby, jak lokalizovat své zařízení.

Co se týče sledování zařízení pomocí IMEI bez přístupu k účtu Google nebo specializovaným sledovacím aplikacím, je důležité si uvědomit několik faktů. IMEI (International Mobile Equipment Identity) je unikátní identifikační číslo mobilního zařízení. Teoreticky je možné jej použít k lokalizaci, ale v praxi to bývá komplikované.

Zatímco některé sledovací aplikace a operátoři mobilních sítí mohou využívat IMEI pro lokalizaci (často na základě soudního příkazu), běžný uživatel má omezené možnosti. Běžně dostupné aplikace často slibují zázraky, ale je třeba být obezřetný, protože mohou být neúčinné nebo dokonce podvodné. Efektivní metody zahrnují služby “Najít moje zařízení” od Googlu (pro Android) a “Najít” od Applu (pro iOS), které vyžadují aktivaci a propojení s účtem před ztrátou zařízení.