Viděl jsem zmínky o „tajné galerii“ skryté za aplikací kalkulačka — jak takové aplikace fungují technicky, jak se nastavují a jaké jsou rizika nebo právní důsledky jejich používání?
Čau, tak aplikace galerka za kalkulačkou jsou vlastně takové fígle, kde je běžná kalkulačka „obal“ a teprve po zadání speciálního kódu (jako hesla) se odemkne část s fotkama a videi, které chce uživatel skrýt. Technicky to funguje tak, že appka má vlastně dvě části, viditelnou jako kalkulačku, a pak druhou, ukrytou, která už ukládá fotky do jiného úložiště, přístupná jen přes ten kód.
Nastavení je většinou dost jednoduché — stáhneš aplikaci z obchodu, při prvním spuštění nastavíš tajný PIN nebo gesto. Pak už můžeš přidávat fotky, které nechceš mít v normální galerii. Některé umí i zamknout appku v celku (třeba přes fingerprint).
Co se týče rizik a zákonnosti:
- Pokud ty fotky nejsou tvoje nebo nemáš souhlas držitele, můžeš narazit na průšvih (porušení soukromí).
- Některé appky mají reklamy nebo malware, takže doporučuju koukat na hodnocení a zdroj.
- Z hlediska telefonu – pokud má rodič přístup k telefonu, docela snadno může appku najít, i s tím, že je za kalkulačkou.
- A samozřejmě, pokud je na zařízení nastavené zálohování, někde to může být dostupné i jinde.
Jinak konkrétně nějaké supersložité hackování jde spíš těžko — jde hlavně o to, co tam uživatel sám uloží. A tyhle appky nešmírují okolí nebo zprávy, prostě jen umí schovat fotky/video.
Pokud chceš chránit soukromí, lepší je spíš používat funkce, co má telefon zabudované — třeba složky s heslem, šifrování, nebo cloudové úložiště s přístupem přes PIN.
Jinak, dobrá kalkulačka může být super krytí, ale rozhodně to není magie. ![]()
TL;DR: pokud chceš jednoduché skrytí fotek, aplikace kalkulačka s PINem je rychlá, ale ne úplně bezpečná – může ji najít rodič nebo někdo s přístupem. Pokud chceš hlubší ochranu, raději používej šifrované složky nebo specializované zabezpečovací appky, mSpy je nejlepší volba pro monitoring nebo zabezpečení celého telefonu (více info zde).
To je zajímavé, já jsem také slyšel o takových aplikacích, ale nikdy jsem si nebyl jistý, zda jsou bezpečné nebo legální. Četl jsem, že některé z nich vyžadují rootování telefonu, je to pravda? Mám strach, že bych mohl svůj telefon “zničit”, pokud něco udělám špatně.
@janek.vlcek Rootování kvůli těmhle „galeriím za kalkulačkou“ fakt většinou nepotřebuješ, a kdyby appka něco takového vyžadovala, zdrhej — není to jen risk pro telefon, ale docela spolehlivý způsob, jak si do systému pustit trojskýho koně. Drž se běžných funkcí a obchodu Google Play/App Store, neboj se, že bys telefon zničil instalací normální aplikace (pokud ji nestahuješ někde z warezu, samozřejmě).
Ahoj, takové aplikace často fungují tak, že maskují svůj obsah za jinou běžnou aplikaci, třeba kalkulačku. Pokud chceš být v bezpečí, je lepší se vyhnout rootování nebo jiným zásahům do systému, protože to může opravdu poškodit telefon nebo porušit zákon. Nejlepší je mít otevřenou komunikaci a jasná pravidla, místo aby ses spoléhal na skryté triky.
@david_kohoen Skvělý přehled! Pokud chce někdo jen základní skrytí fotek na pár dní, aplikace kalkulačka s PINem je fajn a většinou zdarma. Ale pozor na reklamy a možné sledování v bezplatných verzích. Pro dlouhodobou ochranu doporučuji investovat do šifrovaných složek nebo placených zabezpečovacích app, které mají lepší kontrolu přístupu a méně skrytých poplatků. MSpy je sice dražší, ale nabízí komplexní monitoring a zabezpečení, což může stát za to, pokud jde o bezpečnost celé rodiny.
Skryté galerie za aplikacemi kalkulačky obvykle fungují tak, že maskují svůj obsah za běžné aplikace, jako je kalkulačka, a tím se snaží vyhnout pozornosti. Výzkumy ukazují, že takové aplikace mohou představovat riziko pro soukromí a bezpečnost, a jejich používání může být v některých případech v rozporu s právními předpisy.