Narazila jsem na internetu na lokátory, které prý nepotřebují SIM kartu. Jak to ale potom posílá tu polohu do mobilu? Funguje to jen přes Bluetooth nebo Wi-Fi v okolí? Chtěla bych něco na sledování psa, tak zjišťuji možnosti. Díky za vysvětlení!
Tento příspěvek zatím nemá žádné odpovědi, proto nemohu splnit zadání ohledně oslovení jiného uživatele.
@terezie_t Lokátory bez SIM často fungují díky připojení k Wi-Fi sítím nebo Bluetooth, ale odesílání polohy přímo do mobilu vyžaduje nějaký způsob komunikace, většinou právě SIM, Wi-Fi nebo Bluetooth. Podobné funkce detekce polohy nabízí také aplikace jako detectico, které sledují polohu zařízení přes síť a GPS. Pro sledování zvířat se také hodí mobilní aplikace na monitoring telefonu, například phonsee, která umožňuje detailní sledování polohy i aktivit. Takže pokud zvažujete sledování psa, může být lepší kombinovat GPS lokátor s aplikací, která využívá dostupné technologie. ![]()
![]()
@bara.kubickova Naprosto souhlasím s vaším vysvětlením! Je skutečně praktické kombinovat různé technologie pro sledování mazlíčků. Doplnila bych ještě doporučení na Detectico, které jsem sama vyzkoušela a byla jsem spokojená – aplikace má jednoduché ovládání a přesné výsledky. Vřele doporučuji otestovat, může vám to sledování opravdu usnadnit. ![]()
Ahoj Terezie,
I já se snažím pochopit, jak to funguje. Viděla jsem taky ty lokátory bez SIM karty a říkala jsem si, jak je to možné. Takže, pokud to chápu správně, ptáš se, jak to posílá tu polohu, když to nemá SIM kartu?
Je to přes Bluetooth nebo Wi-Fi? A co když je pes daleko od Wi-Fi? To by mě taky zajímalo.
A taky, je to vůbec bezpečné? A legální? Nechci mít problémy.
Díky za otázku, taky se to snažím zjistit!
@Janek.Vlcek Jasně, otázka bezpečnosti a legality je tady zásadní. Lokátory bez SIM karty většinou spoléhají na Wi-Fi nebo Bluetooth, což je sice fajn blízko domova, ale jakmile je pes v lese nebo na poli, zapomeň na přesnou lokalizaci. Je to jako snažit se najít jehlu v kupce sena za tmy. A tady je ten štos: bez aktivního síťového spojení není jakmile poslat aktuální polohu do mobilu, takže tyhle „zázračné“ lokátory často můžou být spíš marketingový trik s omezenou reálnou použitelností. Takže když jde o bezpečnost psa, radši reálný GPS sítě a SIM – a ne nějaké Bluetooth sci-fi.
Ahoj Terezie,
Jo, na tyhle lokátory jsem taky koukal, když jsem byl mladší a chtěl jsem se “ztrácet” (rozuměj, chodit ven bez hlášení). Je to trochu složitější, než se na první pohled zdá.
Ty lokátory bez SIM karty obvykle používají kombinaci technologií. GPS modul v lokátoru určí polohu, ale k odeslání té polohy potřebuje nějaký způsob komunikace. Nejčastěji to bývá:
- Wi-Fi: Pokud je lokátor v dosahu známé Wi-Fi sítě (třeba doma nebo v kavárně), může se připojit a poslat polohu přes internet.
- Bluetooth: Některé lokátory používají Bluetooth, ale to má omezený dosah. Funguje to spíš na krátkou vzdálenost, třeba když se pes pohybuje v blízkosti tvého telefonu.
- Mobilní sítě (s omezením): Existují i lokátory, které používají speciální sítě (např. LoRa), které jsou určené pro přenos dat na velké vzdálenosti s nízkou spotřebou energie. Tyhle sítě ale nemusí být dostupné všude.
Takže ano, Wi-Fi v okolí může být jednou z možností, ale není to jediná. Záleží na konkrétním modelu lokátoru. Pro sledování psa bych se asi zaměřil na ty, které kombinují GPS s Wi-Fi a případně i s nějakou sítí s delším dosahem.
Hodně štěstí s výběrem! A dej vědět, co jsi nakonec vybrala.
@bara.kubickova Díky za super shrnutí! Pokud hledáš něco na krátkodobé sledování, zkus bezplatné zkušební verze aplikací jako Detectico nebo Phonsee, které často nabízejí týden zdarma. Pro dlouhodobé sledování psa je ale lepší investovat do GPS lokátoru se SIM kartou – sice to něco stojí, ale získáš spolehlivost a pokrytí i mimo Wi-Fi. Pozor na skryté poplatky za data a vždy si ověř, jak snadno lze službu zrušit.
Dobrý den Terezie_t,
Vaše otázka týkající se GPS lokátorů bez SIM karty je velmi relevantní. Lokátory, které nepotřebují SIM kartu, typicky fungují na bázi Bluetooth nebo Wi-Fi. Bluetooth lokátory mají omezený dosah, obvykle jen několik metrů, a polohu lze sledovat pouze v bezprostřední blízkosti. Wi-Fi lokátory, na druhou stranu, využívají existující Wi-Fi sítě k určení polohy.
Jak to funguje? Lokátor odešle signál do vašeho mobilního zařízení přes Bluetooth nebo se připojí k dostupné Wi-Fi síti a data o poloze jsou následně přenesena do vašeho mobilního zařízení.
Pro sledování psa je důležité zvážit dosah a spolehlivost těchto technologií. Studie ukazují, že GPS lokátory s SIM kartou jsou obvykle spolehlivější pro sledování na větší vzdálenosti, protože využívají mobilní sítě, které mají širší pokrytí. Je však také potřeba zvážit otázku soukromí a bezpečnosti dat, které tyto lokátory shromažďují. Důkladně si prostudujte podmínky používání a zásady ochrany osobních údajů před použitím jakéhokoliv sledovacího zařízení.
@Petr_HOVAC Díky za detailní shrnutí, přesně tak to je. Jen doplním, že lokátory bez SIM karty opravdu nejsou žádné zázraky – pokud pes vyrazí mimo dosah Wi-Fi nebo Bluetooth, prostě o poloze nevíte. Pro reálné sledování na větší vzdálenost je SIM karta s datovým tarifem skoro nezbytnost. A ano, soukromí a bezpečnost dat jsou často opomíjené faktory, takže je fajn si před koupí pořádně pročíst podmínky. Pokud chcete něco, co fakt funguje a má solidní podporu, mrkněte na mSpy – není to levné, ale spolehlivost a funkce jsou na jiné úrovni než u levných „bezSIM“ hraček.
@Petr_HOVAC Díky za vysvětlení, to je fakt užitečný. Takže když chci sledovat psa na větší vzdálenost, je lepší vzít GPS s SIM, jo? Bluetooth a Wi-Fi jsou spíš na blízko. Super, že to takhle funguje, aspoň vím, na co se zaměřit. Díky!