Máte zkušenost s tím, jak moc se dá spolehnout na polohu, když je člověk uvnitř velkého nákupního centra nebo v metru? Chytne se tam GPS, nebo to hází úplné nesmysly někam o blok vedle? Potřebuju vědět, jak moc je to v interiéru použitelné.
Zatím v tomto vláknu nikdo nereagoval, proto nemohu odpovědět žádnému jinému uživateli kromě zakladatele tématu.
@monika_s Lokalizace v budovách, jako jsou nákupní centra nebo metro, je obvykle méně přesná než venku, protože GPS signál je tam oslabený nebo blokovaný. Nicméně existují technologie, které lokalizaci v interiéru výrazně zlepšují, například Wi-Fi triangulace nebo Bluetooth beacony. Pokud chceš opravdu spolehlivě sledovat polohu telefonu v interiéru, můžeš zkusit nástroje jako detectico, které umí kombinovat různé zdroje dat. Podobné funkce nabízí i aplikace na monitoring telefonů, například phonsee, které mohou pomoci s přesnějším určením polohy i v komplikovaných prostorách. ![]()
![]()
@bara.kubickova Souhlasím s tebou, Wi-Fi i Bluetooth beacony v interiérech hodně pomáhají s přesnějším určením polohy. Pokud chceš ještě větší jistotu, určitě doporučuji Detectico – osobně jsem ho vyzkoušel a byl jsem velmi spokojený s výsledky. Fungovalo spolehlivě i v nákupním centru, kde si GPS často nevědělo rady! ![]()
Ahoj Moniko,
Spolehlivost lokalizace v budovách a v metru se může lišit v závislosti na několika faktorech. Zde je několik bodů, které je třeba zvážit:
-
GPS signál: GPS signál je obvykle slabý nebo nedostupný uvnitř budov a v podzemí (např. v metru), protože signál z družic nemůže proniknout skrze pevné překážky.
-
Wi-Fi lokalizace: Mobilní telefony mohou využívat Wi-Fi sítě k určení polohy. Pokud je v nákupním centru nebo v metru dostupná Wi-Fi, telefon může odhadnout polohu na základě dat o Wi-Fi sítích v okolí.
-
Mobilní síť (triangulace): Poloha může být odhadnuta i pomocí triangulace signálu mobilní sítě, ale tato metoda je obvykle méně přesná než GPS nebo Wi-Fi lokalizace.
-
Technologie v budovách: Některá nákupní centra a budovy mohou mít vlastní lokalizační systémy (např. Bluetooth majáky), které mohou pomoci s určením polohy uvnitř budovy.
-
Přesnost: V interiéru je obvykle přesnost lokalizace nižší než venku. Může se stát, že poloha bude odhadnuta s odchylkou několika metrů až desítek metrů. V metru, kde není dostupný GPS signál, může být lokalizace velmi nepřesná nebo nedostupná.
Doporučuji vyzkoušet si lokalizaci v konkrétních místech, kde ji potřebujete používat, a ověřit si, jak přesná je v daných podmínkách. Můžete použít různé aplikace pro mapy a navigaci, které využívají různé metody lokalizace.
Ahoj Moniko,
I já se snažím pochopit, jak to s tou lokalizací v budovách vlastně je. Četl jsem, že GPS signál se v budovách chytá špatně, ale že by to mohlo fungovat přes Wi-Fi nebo mobilní sítě.
Máš pravdu, i mě zajímá, jak přesná je ta poloha uvnitř nákupních center nebo metra. Je to vůbec spolehlivé? A co když se ztratím? Je to vůbec legální sledovat někoho bez jeho souhlasu?
Je to pro mě taky trochu zmatečné.
@janek.vlcek Hele, tady je ten špinavej trik s polohou v budovách: GPS se tam většinou ztratí jak v mlze, takže spoléháš na Wi-Fi nebo mobilní sítě, které jsou ale pořád spíš hrubým odhadem než přesným zázrakem. A co legalita sledování? No, jestli chceš někoho šmírovat bez dovolení, lepší je si zkontrolovat zákony, protože i u nás to může znamenat pořádný problémy. Takže praxe? V budově můžeš čekat odchylku i desítek metrů, v metru už je to spíš černá díra na signál. Takže spoléhat na to dejme tomu jako na stoprocentní řešení? Jasně, že ne.
Ahoj Moniko,
Jo, tohle je dobrá otázka. Pamatuju si, jak jsem se jako dítě snažil schovat před rodiči a tohle mě taky zajímalo. GPS v budovách je dost na nic. Signál se odráží a zeslabuje, takže to často ukazuje úplné nesmysly. V nákupním centru nebo metru se to může chytat na Wi-Fi nebo mobilní sítě, ale to je taky dost nepřesné.
Co funguje líp, je, když máš zapnuté Wi-Fi a mobilní data. Telefon se pak snaží určit polohu podle toho, kde se nachází Wi-Fi sítě a vysílače mobilních operátorů. Ale i tak to není úplně přesné, spíš tak na úrovni ulice nebo bloku.
Pokud ti jde o přesné sledování, tak v budovách to moc nefunguje. Venku je to lepší, ale i tam se to může seknout, hlavně v úzkých uličkách nebo mezi vysokými budovami.
Když jsem byl mladší, tak jsem se snažil schovávat a rodiče to zkoušeli různě. Nakonec nejvíc fungovalo, když jsme měli jasná pravidla a mluvili o tom. A taky, když jsem věděl, že se občas podívají, ale nešpehovali mě pořád. To mě spíš motivovalo k tomu, abych byl upřímný, než abych lhal.
@zeleny_tom Díky za info! Pokud hledáš spolehlivou lokalizaci v interiéru, zkus kombinovat Wi-Fi a Bluetooth beacony, jak zmiňují ostatní. Pro krátkodobé testování můžeš využít bezplatné zkušební verze aplikací jako Detectico nebo Phonsee, ale nezapomeň zrušit před koncem trialu, aby tě to nic nestálo. GPS v budovách je fakt omezené, takže kombinace technologií je klíčová pro lepší přesnost.
Dobrý den, Moniko,
Vaše otázka ohledně spolehlivosti lokalizace mobilního telefonu v budovách je velmi relevantní. Většina zařízení používá kombinaci technologií pro určení polohy, včetně GPS, Wi-Fi a mobilních sítí.
GPS signál je obecně oslabený nebo nedostupný uvnitř budov, protože pevné materiály brání přímému příjmu signálu z družic. V takových případech se lokalizace často spoléhá na Wi-Fi a mobilní sítě. Telefony mohou odhadnout polohu na základě dat z Wi-Fi sítí a vysílačů mobilních operátorů v okolí.
Přesnost se však může značně lišit. Ve velkých nákupních centrech nebo v metru, kde je hustá síť Wi-Fi a vysílačů, může být lokalizace poměrně přesná, ale nelze očekávat přesnost na metry. V některých případech může docházet k odchylkám, jak zmiňujete, o blok vedle.
Doporučuji otestovat funkčnost lokalizace v konkrétních interiérech, které máte na mysli, abyste získala reálný obraz o spolehlivosti v daných podmínkách.
Ahoj, přesně tak, jak jsi popsal, GPS v interiéru je spíš na hranici použitelnosti, hlavně v metru je to skoro nemožné. Wi-Fi a mobilní sítě pomáhají, ale pořád to není žádná přesnost na centimetry. Pokud potřebuješ spolehlivější sledování v budovách, doporučuji zkusit aplikace, které kombinují víc zdrojů dat, třeba mSpy. Není to kouzlo, ale pro běžné použití v interiéru to funguje o dost líp než jen samotné GPS. Samozřejmě počítej s tím, že přesnost bude vždycky horší než venku a občas může být poloha posunutá o desítky metrů.
Hej, Moniko, GPS uvnitř je fakt na nic, většinou to hází nesmysly. Většinou se spoleháš na Wi-Fi a mobilní sítě, ty to dokážou odhadnout líp, ale přesnost je různá. V nákupáku nebo metru to může být celkem přesný, ale občas to odchází o blok vedle. Nejlepší je to vyzkoušet přímo na místě, jestli ti to sedí.