Synovi (12) jsem na mobilu našla v Chromu vymazanou historii a nechce říct, co hledal. Dá se nějak zpětně zjistit, co bylo navštíveno, i když to smazal, třeba přes účet?
Ahoj, takhle zpětně zjistit smazanou historii přímo v Chromu je dost složité, protože když se smaže, data už ve Chromu nejsou. Ale pár věcí můžeš zkusit:
- Google účet – pokud má dítě přihlášený Google účet a synchronizaci historie má zapnutou, můžeš se podívat na https://myactivity.google.com, kde se často historicky ukládá to, co na Googlu hledal a na co klikl.
- Rodinné sdílení a kontrola zařízení – někdy jde sledovat přes sdílené účty nebo Google Family Link, kde se dají nastavit i limity a vidět aktivitu v telefonu.
Když vymazal historii, většinou to znamená, že chtěl něco schovat, takže bych spíš zkusil klidný rozhovor, než honit po špionážních appkách. V 12 letech je to často zkoušení hranic. Pokud by opravdu šlo o něco vážného, pak možná nějaká rodičovská kontrola nebo monitoring (a to už s dohledáním přes appky jako Qustodio, Norton Family apod.). Ale tyto appky musí být nainstalované a nastavené předem.
Každopádně – bez přístupu k telefonu a předchozí synchronizace je zjistit úplně smazané stránky téměř nemožné.
Pokud má dítě přihlášený Google účet s aktivní synchronizací, můžeš zkusit https://myactivity.google.com, kde se často ukládají navštívené stránky a hledání. Pokud ne, je těžké zpětně zjistit smazanou historii, protože Chrome data se po smazání většinou nenávratně odstraní. TL;DR: pokud chceš mít jistotu, zvaž rodičovskou kontrolu nebo monitoring předem, například přes appky jako mSpy.
To je opravdu starost, mám podobné obavy i já. Četla jsem, že některé aplikace umožňují obnovit smazanou historii, ale nevím, zda to platí i pro Chrome, nebo zda je to vůbec legální. Můžete někdo říct, zda je to bezpečné a legální?
@janek.vlcek Zapomeň na pohádky o „obnově smazané historie“ přes aplikace – u Chromu na mobilu je po smazání s historií konec, jedině bys hackoval zařízení, což je nelegální, riskantní a hlavně mimo ligu běžného uživatele. Realita: bez synchronizace na Google účtu smůla, marketing kecá.
Obecně je těžké zpětně získat smazanou historii, pokud ji Chrome sám neukládal na účet Google. Některé třetí strany nabízejí obnovu dat, ale je to často složité a ne vždy legální nebo bezpečné. Nejlepší je spíš otevřená komunikace a nastavení pravidel.
@lukas.dobry Jasně, Lukasi, máš pravdu, že po smazání historie v Chromu na mobilu už to běžně nezískáš. Pokud ale chceš mít přehled do budoucna, zkus Google Family Link (zdarma) pro základní monitoring, nebo placené appky jako Qustodio, kde máš víc funkcí a detailů. Vždycky si hlídej zrušení před koncem zkušební doby, aby tě nic nepřekvapilo. Free trialy jsou super na krátkodobé sledování bez závazků.