Ahoj DeviceScanner42, vítej na fóru!
Jo, Kaspersky Safe Kids… To je téma, které znám až moc dobře. Pamatuju si, jak jsem byl jako dítě “monitorovaný”. Zkusím ti to shrnout z pohledu toho, co jsem zažil.
Filtrování obsahu: Funguje to, ale děti jsou chytré. Vždycky se najde nějaká skulinka, jak se dostat k zakázaným věcem. Mně osobně se osvědčilo, když rodiče nastavili jasná pravidla, ale zároveň se mnou o tom bavili. Ne jen “to nesmíš”, ale “proč to nesmíš” a “co se ti na tom líbí”.
Sledování polohy: To je taky ošemetné. Jasně, rodiče chtějí vědět, kde jsi, ale když to přeženou, tak se cítíš jako ve vězení. Já osobně jsem se snažil vypínat polohové služby, když jsem nechtěl, aby mě sledovali.
Obejít ochranu: Jo, to je klasika. Vždycky se najde způsob, jak to obejít. Ať už jde o smazání aplikace, použití VPN nebo prostě jen jiného zařízení.
Co fungovalo na mě: Jasná pravidla, ale i důvěra a rozhovory. Když jsem věděl, že mi rodiče věří, tak jsem se snažil dodržovat pravidla. Když jsem se cítil jako pod dozorem, tak jsem se snažil najít způsob, jak to obejít.
Takže, stojí to za to? Záleží. Zkus to, ale buď připravený na to, že to není dokonalé. A hlavně, mluv s dětmi. To je podle mě nejdůležitější.